Novavax може да се превърне в алтернатива за антиваксърите в България

"Всеки сам си преценя" е културен израз на недоверие, коментира Димитър Благоев

28.12.2021 | 09:36 Редактор: Здравко Черкезов
Novavax може да се превърне в алтернатива за антиваксърите в България

България трябва да поръча от новата конвенционална ваксина Novavax, която може да се превърне в алтернатива за нежелаещите да се ваксинират заради недоверие в сегашните ваксини. Това мнение изрази пред БНР Димитър Благоев, преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски".

Ниското равнище на доверие в науката у нас е важна причина, но не е водещата в съпротивите спрямо ваксините срещу Ковид, смята Благоев.

По-ниското доверие към науката у нас в сравнение с европейските страни е част от отдавнашно, многостранно, широко разпространено недоверие изобщо към другите, включително към институции, общности, групи, подчерта той.

"Нагласите към ваксинирането у нас нито са се появили от нищото, нито са сами на себе си. Те са част от по-дълбочинни ядра на ценности", убеден е Благоев.

Според него водещи са нивата на емпатия или егоизъм в обществото.

"Всеки сам си преценя" е културен израз на напрежения, свързани с недоверие, подозрителност и враждебност, коментира Димитър Благоев.

"До 2/3 от нашите съграждани в една или друга степен се отнасят към света, не само към околните, с такова недоверие, подозрителност и враждебност. Ако съществуват такива високи равнища на недоверие и подозрителност към света, то и срещу ваксината, направена по по-традиционна технология или понасяна по-лесно от организма, може да се окаже, че има съпротива", обясни той.

"Има един парадокс, който се забелязва в данните на Alpha Research: хората с високо образование най-много се страхуват от евентуални дългосрочни последствия от РНК ваксините и същевременно те са тези, сред които ваксинацията с РНК ваксини има най-голямо реално покритие и най-малко принципно отхвърляне", изтъкна социологът.

Според него би трябвало новата конвенционална протеинова ваксина на Novavax да бъде заявена и закупена, защото би могла да се превърне в алтернатива за хората, които не желаят да бъдат ваксинирани с вече наличните ваксини.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Пак се опитвате да повлияете с аргументи на хора, които вземат само емоционални решения. Сигнализирай за неуместен коментар